Sandplay - terapia jocului cu nisip




Sandplay - terapia jocului în nisip este o metodă de psihoterapie nondirectivă și nonverbală, dezvoltată de Dora Kalff, psihoterapeut jungian, în Elveția anilor ’50-’60.

Terapia jocului cu nisip poate fi utilizată atât de adulți, cât și de copii (minim 4 ani). Imagini, simboluri și arhetipuri există în dinamica psihică a fiecăruia dintre noi, indiferent de vârstă. În lădița cu nisip, cu ajutorul colecției de figurine în miniatură a psihoterapeutului, printr-un proces de imaginație activă, aceste imagini și simboluri ce există în inconștient, găsesc oportunitatea să se exprime și să se transforme. 


Procesul de creare a scenelor tridimensionale din lădița cu nisip, permite clientului să-și exprime trăiri profunde ce nu pot fi exprimate și conștientizate prin limbaj.  


Mediul sigur reprezentat de lădița cu nisip și protecția asigurată de prezența terapeutului permit accesarea celor mai profunde emoții, conflicte și probleme de personalitate ale clientului. Ele pot fi percepute și reorganizate în cadrul procesului terapeutic, astfel încât clientul să-și poată atinge obiectivele terapeutice. Prelucrarea și conștientizarea materialului emoțional aduce o înțelegere semnificativă și profundă a ceea ce suntem și a lumii în care trăim, în diferite etape ale vieții.